Sprogimas

Svarbiausi pirmadienio įvykiai

pirmadBNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Mero sulaikymas. Rusijos pasieniečiai sekmadienį sulaikė Klaipėdos rajono merą Bronių Markauską, su dviem verslininkais žvejojusį Kuršių mariose ir netyčia kirtusį valstybės sieną. Pažeidėjai apklausti ir nubausti 25 eurų baudomis bei vėlai vakare grąžinti į Lietuvą.

Prezidento susitikimas. Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Rasa Račiene, kovojančia už savo vaiko ir kitų LGBTQ žmonių teises. Ji sakė, kad buvo išklausyta ir iš prezidento išgirdo pažadą vienyti žmones. G. Nausėdos patarėjas sakė, kad pokalbio metu nemažai kalbėta apie Partnerystės įstatymą ir „prezidentas nuoširdžiai laikosi pozicijos, kad bendro gyvenimo sureguliavimas turi būti įgyvendintas Lietuvoje“.

Koronaviruso situacija. Nustatyti 1810 nauji COVID-19 atvejai, mirė 25 žmonės. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1872 COVID-19 sergantys žmonės – maždaug šimtu daugiau nei prieš parą.

Išpilamos vakcinos. Rugsėjį išpilta 4,4 tūkst. vakcinos nuo COVID-19 dozių, o spalį – jau 5,6 tūkst., rodo Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys. Jos atstovų teigimu, šie kiekiai auga dėl mažėjančių skiepijimo apimčių ir vakcinacijos plėtros į daugiau įstaigų.

Merų rinkimai. Trakų rajono meru išrinktas Liberalų sąjūdžio kandidatas Andrius Šatevičius, Kelmės rajono – savarankiškai išsikėlęs Ildefonsas Petkevičius.

5G aukcionas. Ryšių reguliavimo tarnyba paskelbė trijų radijo dažnių blokų, kuriuos naudojant Lietuvoje bus diegiami naujos kartos 5G mobiliojo ryšio tinklai ir teikiamos 5G elektroninių ryšių paslaugos, aukcioną. Jame dalyvauti planuoja trys didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai – „Telia“, „Tele2“ ir „Bitė“.

Perversmas Sudane. Ginkluotosios pajėgos suėmė kelis Sudano lyderius, įskaitant ministrą pirmininką, ir paskelbė nepaprastąją padėtį. Dėl valdžios perėmimo kilo protestai, per kuriuos, apšaudžius protestuotojus, sužeista bent keliolika žmonių. Tarptautinė bendruomenė išreiškė susirūpinimą dėl perversmo, kilusio po keletą savaičių trukusios įtampos.

Krizė Afganistane. Jungtinės Tautos įspėjo, kad daugiau kaip 22 mln. afganistaniečių šią žiemą patirs didelį maisto nepriteklių ir bus priversti rinktis tarp bado ir migracijos. Pasak organizacijos atstovų, padėtis Afganistane jau tapo viena didžiausių humanitarinių krizių pasaulyje.

Sąlygų gerinimas. Izraelio vyriausybė patvirtino planą per penkerius metus skirti 30 mlrd. šekelių (8,03 mlrd. eurų) šalies arabų mažumos socialinių ir ekonominių sąlygų gerinimui, siekiant panaikinti atotrūkį šioje bendruomenėje.

Vaistas nuo COVID-19. Europos vaistų agentūra pradėjo JAV bendrovės „Merck“ sukurto geriamojo vaisto nuo COVID-19 vertinimą. Jeigu būtų patvirtintas, šis vaistas leistų lengviau gydyti šią pavojingą infekciją.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode